Günümüz teknolojik gelişmelerine paralel olarak yüksek hız, büyük miktarlarda veri aktarımı, kesintisiz ve güvenli iletişim, veri depolama gibi işlemleri içerisinde ışığın geçtiği cam oluşumlu kablolar üzerinde gerçekleşmektedir. Söz konusu bu cam oluşumlu kablolara fiber optik ismi verilmektedir. Fiber Optik, insanın saç teli kadar bir kalınlığa sahip olan ve hassas bir yapıda üretilen saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesi mantığı ile çalışan bir sistemdir. Fiber optik kablo, hassas yapıya sahip olan cam kablonun etrafının bir kaç kat koruyucu madde ile sarıldığı kablolardır. Fiber optik kablolar, nem, rutubet ve çevre şartlarının yoğun olduğu alanlarda oluşan elektriksel parazit oluşumlarından etkilenmemesi, hızlı, güçlü ve stabil bir bağlantı sağlaması nedeniyle günümüzde hem güvenlik sistemlerinde hem de iletişim ve komünikasyon sistemlerinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Fiber optik kablolar, elektrik sinyalleri aracılığıyla veri gönderimi yapan diğer kablo çeşitlerinin aksine ışık sinyallerini kullanmaktadır. Işık sinyalleri sayesinde daha yüksek çözünürlükte ve büyük boyutlardaki verileri hızlı bir şekilde iletilmesine yardımcı olmaktadır. Fiber optik kablo görünüş itibariyle standart bir elektrik kablosuna benzemektedir. Ancak, ışığı taşımak için kullanılan optikleri içeren bir kablo türüdür ve daha önce de belirtildiği gibi zorlayıcı hava koşullarına karşı daha fazla dayanıklılık göstermektedir. Fiber optik kablolama sistemleri, bina içi ve bina dışı kullanım için uygun olarak üretilmektedir. Yaygın olarak yer altında olacak şekilde kullanıma uygun olarak üretilmek ile birlikte hava kullanımı için de uygun modelleri de bulunmaktadır.
Fiber optik kablolama sistemleri kullanıcısına bir takım avantajlar sağlamaktadır. Söz konusu bu avantajlarını; elektromanyetik bağışıklık, geniş bant aralığı, veri yükleme ve veri indirmede hız, karışma olmaması, güvenirlilik, çevre koşullarına karşı yüksek dayanıklılık ve maliyet şeklinde sıralanabilmektedir.
Fiber optik kablolama sistemleri geniş kullanım alanına sahiptir. Söz konusu bu kullanım alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Televizyon, telefon, internet yayınları,
- Bilgisayar ağları,
- Analog ve dijital telekomünikasyon sistemleri,
- Kapalı devre kamera sistemleri,
- Yüksek iletişim hızı gerektiren radar sistemleri,
- Uçak içi donanımlar,
- Demiryolu sinyalizasyonu,
- Nükleer enerji santralleri
- Aydınlatma ve dekorasyon sistemleri,
- Reklam panoları