Yangın ihbar sistemleri, olası bir yangının henüz başlangıç aşamasında tespit ederek ilgili birimlere sinyal gönderilmesi ve yangına erken müdahale edilerek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini amaçlayan yangın söndürme ve yangın güvenlik sistemleridir. Yangın ihbar sistemlerinde yangın başlangıç anında oluşan dumanın veya sıcaklık artışının algılanmasıyla siren sisteminin devreye girmesi üzerine alarm siren eşliğinde çalmaya başlar ve yangın sırasında tehlike teşkil eden elektronik sistemleri devre dışı bırakır, ilgili birimlere otomatik alarak haberdar eder. Böylece hem alanın hızlı tahliyesi için zaman kazanılır hem de adrese en yakın itfaiye merkezi yangından haberdar edilerek en kısa sürede müdahale edilmesi sağlanır.
Olası bir yangın sırasında binanın tahliyesi erken ve hızlı müdahale de can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle yangın alarm sistemleri günümüzde okul, hastane, alışveriş merkezi, ofis, fabrika, mağaza, spor tesisleri, sinema, otel, ev vb. tüm alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle okul, hastane, alışveriş merkezi gibi kalabalık alanlarda yangın ihbar sisteminin, acil ihbar sisteminin, acil yangın çıkışlarının bulunması hayati öneme sahiptir.
Her bir yangın ihbar sistemi yangın algılama paneline sahiptir. Bu söz konusu panel, farklı algılama elemanlarından oluşabilmektedir. Yangın alarm sistemi ile aktif hale getirilen yangın algılama elemanları duman ve sıcaklık artışı gibi etkenleri algılayarak sinyal vermektedir. Yangın ihbar sistemleri ve yangın algılama sistemleri genel olarak konvansiyonel ve analog adresli yangın algılama sistemi olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Konvansiyonel yangın ihbar ve algılama sistemlerinde yangın algılama ve erken uyarı sistemi yani ihbar paneli ve algılama elemanlarının (duman dedektörü, ısı dedektörü, sıcaklık artış hızı dedektörü vb.) dahil edildiği bölgelerden oluşmaktadır. Bir bölgede en az 1 en fazla 20 yangın algılama elemanı bulunabilmektedir. Bölge üzerinde bulunan yangın algılama elemanları sinyal vermeye başladığında hangi yangın algılama elemanının sinyal verdiği anlaşılmaz. Sadece sinyalin geldiği bölge numarası görülür. Böylece yangına doğrudan müdahale söz konusu olabilmektedir.
Analog adresli yangın algılama ve ihbar sistemlerinde ise, bölgeler bulunmamaktadır. Analog adresli yangın ihbar sistemlerinde yangın algılama elemanlarının bağlandığı loop hatları bulunmaktadır. Yangın algılama panelinden çıkan kablolar yangın algılama elemanlarına bağlıdır. Her yangın algılama elemanının ayrı bir adres ve numarası bulunmaktadır. Böylece olası bir yangın anında hangi dedektörün sinyal verdiği yangın algılama panelinden anlaşılabilmektedir. Benzer şekilde yangın ihbar butonuna basıldığında hangi butonun sinyal verdiği ismi ve adresi ile birlikte görülebilmektedir.